Rabu, November 14

Air Tangan Bakal Isteri

 Ayam Masak Lemon

 Ikan Masak Sweet n Sour

 Ayam Goreng Tepung & Udang Goreng Tepung


Pasta Buah

Air Tangan Bakal Isteri

Walaupun belum bergelar isteri, belum bergelar suri rumah tangga, tetapi persediaan untuk memikulnya telah dimantapkan seawal-awalnya. Bukan kerana angan-angan melangit dek ketidaksabaran untuk menjadi isteri tetapi salah satu tanggungjawab yang wajib dipikul apabila bergelar isteri kelak. Sya selalu dengar orang tua-tua berkata, apabila sudah bergelar isteri maka 2 hal yang mesti engkau jaga ialah perut suamimu dan kehendak antara dua lututnya.

Selayaknya sya sentuh bahagian menjaga perut dahulu. Bahagian kedua tak cukup umur nak sentuh. Hahahaha :-D

Dari pemahaman sya, menjaga perut tu maksudnya makan minum terutama suami dan ahli keluarga lainnya sama ada belah keluarga sya sendiri mahupun belah keluarga suami. Jangan sesekali membiarkan perut suami berbunyi dek kelaparan. Kalau boleh jangan sesekali menghidangkan makanan bungkus atas alasan malas nak masak. Maka rajin-rajinkanlah diri, ringan-ringankanlah tangan, untuk memasak. Kerana apa? kerana tanpa kita sedari air tangan isteri itu sebenarnya mempunyai kekuatannya yang tersendiri.

Untuk menghurai bahagian ini, sya ambil contoh keluarga sya sendiri. Mak merupakan master chef bagi keluarga sya. Sebagai contoh, kalau bapa pergi menghadiri mana-mana majlis atau jamuan, balik je dari majlis atau jamuan tu komen pertama yang akan bapa utarakan berkaitan soal makanan dan secara tak langsung akan membandingkan makanan dalam majlis atau jamuan tu dengan masakan mak. Kerana apa? kerana... cara, teknik, dan kaedah yang setiap orang gunakan untuk memasak adalah berbeza-beza. Dan sya sendiri sangat yakin itu. Walaupun menunya sama, tetapi rasanya pasti berbeza walaupun perbezaannya hanyalah 0.01% hahaha. Cara mak masak beza dengan cara sya masak. Cara sya masak beza dengan cara kak ap dan kak wati masak. Walaupun kami belajar masak dari master chef yang sama. hahaha (^_^)

Hmm contoh seterusnya, sya, kak ap, dan abg lan duduk jauh dari mak dan kami berpeluang dan mampu untuk makan itu ini tetapi dalam hati tetap merindui, mengingati masakan mak. Sedangkan kalau memang nak makan senang2 je nak pesan di mana2 restoran kan? Tetapi kami sedar walaupun kami pesan di restoran atau hotel termahal pun, komennya tetap tidak sama.
Tiada ulasan:

Catat Ulasan